Hoppa till huvudinnehåll

Bortan-Häljebodas fvof

I Bortan- Häljebodas Fvof finns hela 48 fiskbara vatten. Genom området rinner flertaler älvar med producerande Öring.
De vanligaste fiskarterna är Gädda, Abborre, Mört och Öring.
I området finns även put and take på regnbåge i Stora Bogtjärnet.

De största vattnen är VällenBorgsjönHolmsjön
Övre VassbottenNedreVassbottenNyesjön
Lövsjön,Storeken

Vällen - Vällen är en vacker långsmal i Häljeboda, med stora fångstfiskar som gädda upp till 12 kg och abborrar på 2 kg. Sjön är även en populär badsjö och kanotled gå genom sjön. Fiskevårdsföreningen har nyligen anlagt en brygga  samt en båtramp till allmänheten.

Borgsjön - Borgsjön är även den en långsmal sjö I Häljeboda. I Borgsjön finns en sjövandrande Öringpopulation på individer upp mot 3 kg. Dessa får passa sig för sjöns stora gäddor ( största på 13 kg) och de stora abborrarna på vikter upp mot 2 kg. Varje år sätts även ålyngel på upp mot 1000 individer ut i sjön. Genom Borgsjön fortsätter den kanotled som går genom Vällen och söderut

Storeken- Storeken ligger i områdets östra delar och är den största sjön i området. I Storeken finns ett sjövandrande bestånd av Öring med storlekar upp mot 3 kg. Här finns även stora gäddor och abborrar på upp emot 2 kg. Sjön ligger i en spektakulär natur med stor chans för att få se älg, hjort och varg.

Nyesjön - I Nysejön finns förutom Gädda mört och abborre även större Braxen som är en mycket trevlig fisk att meta efter. I Sjön har braxar på över 2 kg fiskats upp.

Butjärnet - Butjärnet hör inte till de större tjärnen men ligger mycket vackert och i tjärnet finns den spännande metesfisken Sutare. Sutaren är en av de starkaste fiskarna baserat på sin storlek och spektakulära fighter på mete utlovas.

Övre och Nedre Vassbotten
- Vattnen ligger i områdets södra delar i var ände av byn Allstakan. Vattnen är lätttinglängliga med närhet från väg och är 2 mycket intressanta vatten för abborre och gäddfiske. I just detta område uppehöll sig en längre tid en stor vit älgtjur som kallades för Ferdinand då han var van vid människor. Hans avkomma finns i området och chansen finns för att just du kan få syn på en vit älg här.

Bortan Häljebodas fiskevårdsområde ger stora möjligheter för fiske i ostörda vatten  då flertalet vatten ligger i storslagen natur.Se fiskekartan för mer information angående fiskarter, båtramper och bryggor.
Bortan-Häljeboda Fvof ingår i Eda Fiskekrets gemensamma fiskekort.

Foto över Bortan - Häljebodas fvof

Fiskekarta Bortan - Häljebodas fvof

Fiskekort Bortan - Häljebodas fvof

Fiskefilm Se fish n slips fiska i området

Karta över Bortan-Häljebodas Fvof